Vilka verktyg använder en rörmokare på Södermalm?

Även om arbetsbeskrivningen för en rörmokare på Södermalm visserligen omfattar flera olika arbetsområden så är de verktyg rörmokare använder inte så många.

Moderna rörmokare arbetar inte bara med rör. Deras arbetsbeskrivning omfattar allt som har med det som kallas VVS att göra. VVS är en förkortning av värme, ventilation och sanitet men de flesta arbetsuppgifter en rörmokare har handlar ändå om att dra nya rör eller laga befintliga. Våtrumsarbeten med badrumsrenoveringar eller installation av vitvaror är därför vanliga projekt.

En rörmokare på Södermalm kommer ofta med sina verktyg i en välutrustad firmabil. Uppsättningen av verktyg är visserligen relativt enkel, men många verktyg är tunga och det krävs ofta att det finns reservdelar, kopplingar och rör till hands. Vid akuta utryckningar kan rör ha spruckit och då är det bra att kunna gå ut till bilen och hämta nytt istället för att behöva åka tillbaka till företaget.

Grundläggande utrustning som en rörmokare behöver ha i sin bil

Även om mycket har förändrats de senaste decennierna när det gäller en rörmokares arbetsuppgifter så är mycket av den utrustning som används densamma som den var för hundra år sedan. Det som framförallt har tillkommit är skyddsutrustningen. En rörmokares arbetsdag kan innebära höga ljud, kontakt med och stänk från starka vätskor samt obekväma arbetsställningar. Därför ingår alltid hörselskydd, skyddshandskar, skyddsglasögon och knäskydd i basutrustningen.

Verktyg som tumstock, vattenpass, skiftnyckel, rörtång och polygrip har länge funnits med i utrustningen. Det är enkla och geniala redskap som fortfarande fyller sin funktion. Under modernare tid har rörmokare dessutom kunnat ta hjälp av skruvdragare med olika bits medan hans äldre kollegor fick nöja sig med skruvmejsel. En ficklampa brukar också behövas och där är ibland en pannlampa den bästa lösningen. Yrket har förändrats över tid men en modern rörmokare har väldigt mycket gemensamt med dem som arbetade för hundra år sedan.

För att kunna få mer information besök hemsida: rörmokaresödermalm.nu