Tips och tricks vid fasadmålning i Uppsala

Det verkar så enkelt, i teorin, att göra en fasadmålning på huset i Uppsala. Men när man väl ska ta sig an taknocken så är det plötsligt inte så enkelt längre. 

Har ni försökt er på att måla om huset på egen hand? Det är bra att veta vad man ger sig in på innan man börjar, och det är värt att notera att det alltid är enklare att måla fasad i Uppsala när man har en professionell målare med på tåget. De har liksom alla verktyg som behövs, samt erfarenhet och utrustning för att nå alla hörn och kanter.

Det är speciellt skönt när det handlar om ett större hus. Det krävs både lite erfarenhet och rätt teknik för att ta sig an en fasadmålning. Något som alla bör vara medveten om innan de börjar måla om sitt hus är att det tar mycket längre tid än man tänker sig. En sommarsemester kan lätt gå åt för att göra färdigt ett hus.

A och O vid fasadmålning

Det första som ska planeras in är när man kan måla om huset. Många sysslor kan utföras året om, men en fasadmålning är inte en av dessa. När det är för kallt så torkar färgen alldeles för långsamt, eller inte alls. Det gör att fukt och kondens kan förstöra färgen. Det är bäst att inte måla om temperaturen är under 10 grader.

När det är för varmt så torkar färgen för snabbt, och det kan uppstå krackeleringar. Sprucken färg kan lätt släppa in fukt och kondens, och förstöra underlaget. Så det är viktigt att ni planerar noga. 20–23 grader är alldeles utmärkt, och även sommarkvällar, när det inte är allt för hett.

Det är viktigt vid fasadmålning

Innan ni börjar måla om fasaden så är det viktigt att tvätta av smutsen från underlaget, samt skrapa bort lös färg och byta ut murkna och spruckna delar på fasaden. Det är också viktigt att ni låter fasaden torka ordentligt innan ni börjar måla.

Om underlaget är trärent så behöver ni grunda innan ni kan lägga på fasadfärgen. Två lager färg är idealiskt att lägga på, även vid ommålning. Måla gärna inte direkt i solen, utan försök måla i skugga om det är möjligt. Det blir mycket lättare att måla då.