Om

Efter 32 år på Volvo var jag färdig där, jag har sedan dess ägnat mig åt ånga i alla former. Framförallt i mitt eget företag B2 Ånga, men också som projektledare i 12 år för det unika projektet Hjulångaren Eric Nordevall II.

Klicka på bilden för första provturen.

DSC01352

Att få ägna sig åt sin hobby och dessutom entusiasmera andra teknikintresserade människor ger stor tillfredställelse och livskvalitet. Att experimentera och ta tillvara gammal teknik i vårt moderna samhälle är en utmaning, att se värmekraftverket som är ett exempel på hur ångan kan utnyttjas som ett miljövänligt alternativ är inspirerande.

De som inte fick någon ångmaskin som barn, kommer ofta i mogen ålder och vill förverkliga sin dröm. De blir ”ångfrälsta”.

cropped-Bild-1.jpg

Vill du vet mer om mig och Laila? Klicka här för reportage i Hemmets Veckotidning.

År 2001 flyttade min fru Laila och jag från Tåtorp till Forsvik. Laila startade Kanalbutiken 5 knop vid slussen i Forsvik för att kunna erbjuda besökare och turister möjlighet till shopping. I butiken fanns det, förutom ett brett marint sortiment, då också en ångmaskin som fångade intresset hos många, dessa slussades ofta vidare till min ångverkstad som ligger i nära anslutning till butiken. 2011 kände vi att det var dags att trappa ner och beslöt därmed att låta dottern Charlotta överta butiken, med vår stöttning förstås.

Produktionen av ångmaskiner har jag sålt vidare till Agne Karlander som driver Mora Marin Teknik. Vi jobbar ihop med framtagning av ånganläggningar eftersom jag  producerar ångpannor.

Det som hägrar mest just nu är två ångbåtar som väntar på att färdigställas. En varpbåt, Elda, och mitt examensprov, en barkass på 9 meter över 100 år gammal. Dessutom kräver vår nuvarande ångslup, Tärnan, sitt.

(Hör Laila ropa från köket) ”Ja, på tal om att trappa ner …”

Klicka på bilden för en ångbåtstur!

Bild 10